Götaplatsgruppens hållbarhetsarbete

På Götaplatsgruppen arbetar vi konstant med att utveckla vårt hållbarhetsarbete. Vi vill bidra till en hållbar framtid och för att kunna göra det så arbetar våra sex restauranger efter samma principer. För oss är det viktigt att hitta lösningar för våra verksamheter där vi har möjlighet att påverka och engagera.

En del av vårt hållbarhetsarbete har varit att ta fram vår egen personalhandbok som ger framtida och nuvarande medarbetare en inblick i Götaplatsgruppen, vad vi står för och arbetar för tillsammans. Den har vi tagit fram genom workshops med vår personal över ett års tid. Här finns det möjlighet att växa tillsammans och som individ, där alla medarbetare får delta och ta ansvar ihop. Detta för att skapa en hållbar och långsiktig arbetsplats med utrymme att utvecklas.

Grunden för vårt hållbarhetsarbete

En självklarhet för oss är att sopsortera vårt avfall. Allt sorteras från brännbart, kartong, plast, glas, metall, kompost, pant, batterier, fett och olja. Precis som det ska vara.

Till alla våra verksamheter använder vi endast grön el.

Bambu- & papperssugrör är det enda som används i vår verksamhet sedan ett par år tillbaka. Våra servetter till mat och dryck är FSC-märkta, en märkning som står för ett ansvarsfullt skogsbruk som tar hänsyn till miljö och människor.

Där vi använder tygservetter, såsom på SK Mat & Människor och Tavolo, tvättas de i en miljövänlig teknik som använder renat och avjoniserat vatten helt utan kemikalier. Arbetskläder till våra kockar och deras kökshanddukar tvättas också på detta sätt.

Sverige har fantastiskt kranvatten, vilket är en självklarhet för oss att använda. Vi kyler, filtrerar och kolsyrar det på plats istället för att köpa buteljerat vatten, som annars kräver onödiga transporter och plast/glasförpackningar.

Carlsberg är vår ölleverantör och deras hållbarhetsprogram Together Towards Zero arbetar för att minska koldioxidutsläppet och halvera vattenanvändningen. Deras ölfat är återvinningsbara och deras system för att få ut ölen använder inte längre kolsyra utan tryckluft. De nya faten är mindre och lättare än de gamla och har längre hållbarhet. Det sparar således både på transport och minskar svinnet.

Vad gäller våra viner så arbetar vi med utvalda producenter som alla har kvalitet och hållbarhet i fokus. Traditionella metoder och kunskap genom generationer möter modern teknik och ger en spännande blandning. Många producenter odlar ekologiskt och/eller biodynamiskt utan att för den delen vara märkta, det är tyvärr för många mindre producenter en kostnadsfråga.

Vi ser kontinuerligt över våra kemikalier till disk och städ, samt letar efter bättre och miljövänligare produkter att ersätta med. Toso och Mr.P använder endast miljömärkt såpa till att städa köket och diska med.

Gemensamt och enskilt kan vi påverka

Vi strävar alltid efter mer kunskap och arbetar löpande med att hitta nya sätt att minska och ta vara på energi, vatten, matsvinn och användning av kemikalier. Olika fokus utöver våra gemensamma hållbarhetsprinciper finns på varje arbetsplats. Här kan vi lägga fokus på fler punkter vi vill förbättra på plats. Utöver de hållbarhetspunkter vi har gemensamt så har vi även kunnat fokusera på exempelvis kravcertifiering och enskilda produkter att arbeta med.

SK Mat & Människor är vår KRAV-certifierade restaurang med Michelin-stjärna. Med fokus på svenska råvaror i säsong är vi stolta över att använda leverantörer och råvaror nära oss. Mr.P inspireras av världens mat men använder endast svenskt kött.

Smakerna på TOSO inspireras av hela Asien men huvudråvaran, i form av kött och fisk, är svensk. I de fall svensk motsvarighet saknas, som med Crispy shrimp t.ex, finns adekvat certifiering.

Tavolo har sitt hjärta i Italien, därför importerar vi en del produkter från Italien. Därav väljer vi ofta att använda mycket svenska råvaror och gärna ekologiska. Vi använder endast EKO ägg och EKO citron. Tavolo har också investerat i en kompostkvarn. Matavfallet mals ner och komprimeras till små volymer. Ett bra sätt att effektivisera nedbrytningsprocessen för komposten.

På At Park använder vi endast KRAV-märkt kaffe och ekologisk juice till vår hotellfrukost.

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.